Ieder zijn eigen intelligentie stijl

Intelligentie is niet te meten met één maatstaf! Wij mensen beschikken allemaal over onze eigen intelligentie stijl, dit is uit een grote hoeveelheid neurofysiologisch onderzoek en neuropsychologisch onderzoek gebleken. Katherine Benziger stelt dat wij beschikken over vier zeer te onderscheiden hersengebieden:

1 S-intelligentie

Praktisch, feiten, actie, procedures en routines. Motto: Aan de slag!

2 T-intelligentie

Kritische analyse, gegevens, logisch, principes. Motto: Valideer wat je doet!

3 F-intelligentie

Symbolisch, relaties, gevoelens. Motto: Harmonie!

4 N-intelligentie

Conceptueel, mogelijkheden, beelden. Motto: Onderzoek je omgeving!

Bij ieder mens is één van deze stijlen dominant. Deze dominantie is strikt natuurlijk; neurofysologisch onderzoek heeft aangetoond dat het denken in deze stijl ons nauwelijks energie kost. Daarentegen, kosten de andere 3 stijlen ons 100% meer energie. Het kost de hersenen meer dan de gebruikelijke 20% zuurstof en daardoor krijgen andere vitale functies te weinig.

Wat betekent het dan als je niet je dominante functie gebruikt?

Uit onderzoek onder ruim 8 miljoen Amerikaanse werknemers bleek dat bijna 80% van hen voor hun werk gebruik maakte van één van de niet dominante stijlen. Dit in effectieve gebruik van de hersenen leidt tot matige prestaties, chronische vermoeidheid, verminderde weerstand, problemen met de spijsvertering en uiteindelijk een burn-out.

Dit willen we niet meer!

Hoe ontdek je jouw dominante stijl?

Voor zover je die zelf nog niet weet is deze met de motorische testen van ActionType eenvoudig te achterhalen. Dit geeft niet alleen inzicht in jezelf, maar ook in de ander (jouw coach, manager, collega, partner).

Voel je beter!

De belangrijkste boodschap uit dit bericht is dus: zorg dat je in je kracht staat, in een rol waarin je jouw dominante functie gebruikt. Resultaat: presteer beter & voel je beter!

(bron: Totaalcoachen, begeleiden met ActionType®)


 OVERZICHT 

 BERICHTEN